Τί απάντησε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ζαρούλια

Σε ερώτηση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια για τα δάνεια των κομμάτων η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει στοιχεία. Στην ίδια βουλευτή απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας για την κρατική επιχορήγηση.

Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδας στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα από τις τράπεζες, για το πόσα από αυτά είναι ενήμερα και για το πόσα χρωστάνε τα κόμματα στην Αγροτική Τράπεζα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τόσο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ειδικών εκκαθαριστών και τα οποία αφορούν δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, καλύπτονται από τις ως άνω διατάξεις περί απορρήτου».

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πάντως ότι εισάγεται εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η οποία όμως «δεν εφαρμόζεται για πληροφορίες και στοιχεία ζητούμενα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού επιτρέπει τη διαβίβαση εποπτικών στοιχείων από την ΤτΕ μόνο προς τις ειδικές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, κατά τη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής άσκηση των καθηκόντων τους».

Η απάντηση Στουρνάρα

Στοιχεία για την επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων απέστειλε στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας. Όπως αναφέρει ο υπουργός, η επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτικών κομμάτων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 45.150.000 ευρώ, για το 2013 σε 21.827.000 ευρώ και για το 2014 σε 19.978.000 ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας τονίζει στην απάντησή του ότι η κατανομή των ανωτέρω ποσών στα πολιτικά κόμματα γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.