ΤΑΙΠΕΔ: Η συντριπτική πλειονότητα των 9 ιδιωτικοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016

Την εκτίμηση ότι η συντριπτική πλειονότητα των 9 ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην πρώτη ανοιχτή παρουσίαση που έχει κάνει σε δημοσιογράφους το Ταμείο. Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν αφορά το Ελληνικό καθώς παρά το γεγονός ότι αρχίζει διαβούλευση με τον ανάδοχο για τροποποιήσεις στη σύμβαση, θα χρειαστεί νέο χρονοδιάγραμμα για το οποίο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να είναι “σφιχτό”. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr για το κατά πόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι έχει την πολιτική κάλυψη του Μαξίμου για να προχωρήσει στο έργο της –με δεδομένες και τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται από συγκεκριμένους υπουργούς – ο Στ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε καταφατικός και υπογράμμισε πως “διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ψήφισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά το περιέλαβε και στο προεκλογικό του πρόγραμμα”.

Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε πως -υπό προϋποθέσεις- η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2016 αποτελεί εφικτό στόχο.

Όσον αφορά το υπερταμείο των 50 δισ. ευρώ διατύπωσε την προσωπική του –όπως είπε– άποψη πως πρέπει σε αυτό να ενταχθούν όλες οι δομές του δημοσίου που έχουν σχηματιστεί και λειτουργούν αποτελεσματικά όπως το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και η ΕΤΑΔ.

Σχετικά με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια χαρακτήρισε τη σύμβαση “πολύ καλή” και συμπλήρωσε πως η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία της Fraport αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ δήλωσε πως θα δοθεί παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για τις 21 Δεκεμβρίου, αντί της 15ης Δεκεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Παράταση ενός μήνα θα δοθεί και για τις δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συγκεκριμένα για τα μέσα Φεβρουαρίου.