Τα βασικά συμπεράσματα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Οι οικονομικοί ηγέτες του πλανήτη ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στην Ουάσιγκτον, ήρεμοι από τις αγορές αλλά συγκρατημένοι με την προοπτική πως η παρούσα ατμόσφαιρα μπορεί να είναι προσωρινή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Δεν υπήρχε το ίδιο επίπεδο άγχους”, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde το Σάββατο, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη διάθεση των εκπροσώπων των 189 χωρών μελών του Ταμείου που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Εαρινή Σύνοδο.

Οι συνομιλίες θύμιζαν περισσότερο… θεραπεία, “μια συλλογική θεραπεία για το πώς μπορούν οι οικονομίες να μετακινηθούν από την αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε λύσεις των προβλημάτων τους”, συμπλήρωσε.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάκαμψη έχουν σταθεροποιηθεί, ήταν ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι χώρες των G-20 υιοθέτησαν έναν πιο αισιόδοξο τόνο στις τοποθετήσεις τους από εκείνον στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη Σαγκάη τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε ήταν που οι οικονομικοί ηγέτες παραδέχονταν πως ξεκινούσε μια δύσκολη και δύσβατη χρονιά για τις αγορές. Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 8%, ενώ οι δείκτες της αστάθειας χαλάρωσαν.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η ανάπαυλα δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός κινδύνων που απειλεί να επηρεάσει αρνητικά την υφιστάμενη σταθερότητα. Τέτοια ρίσκα είναι η πιθανή έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η πολιτική κρίση στη Βραζιλία, καθώς και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Εκτός από αυτά, παρούσα είναι ακόμη η ύφεση στον τομέα των εμπορευμάτων και των εξαγωγών, ο πόλεμος στη Συρία, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η προσφυγική κρίση της Ευρώπης, καθώς και ένας υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία που απειλεί να υψώσει εμπόδια στη μετανάστευση και το εμπόριο.

Ως εκ τούτου, στις συζητήσεις της Εαρινής Συνόδου επικρατούσε ανησυχία για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η θέληση να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Η Lagarde το περιέγραψε αυτό κάνοντας λόγο για “επαγρύπνηση” και όχι “συναγερμό” στην παγκόσμια οικονομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη περίοδος ισχνής ανάπτυξης θα άφηνε την παγκόσμια οικονομία εκτεθειμένη σε αρνητικά σοκ. Το Ταμείο προειδοποίησε για στασιμότητα της οικονομίας, μια θεωρία που πρόσφατα ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Lawrence Summers, ο οποίος δήλωσε ότι η παγκόσμια υπεραποταμίευση είναι εις βάρος της ζήτησης.

Για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble όμως δεν υπάρχει λόγος βαθιάς ανησυχίας. “Δεν χρειάζεται να ανατροφοδοτήσουμε την κινδυνολογία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας πως “έχουμε μεν μέτρια ανάπτυξη σε αρκετά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με σενάρια κρίσης”.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός ΥΠΟΙΚ Luis Videgaray σημείωσε πως οι υπεύθυνοι που έχουν επιφορτιστεί με τη χάραξη της πολιτικής έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τον Ιανουάριο.

“Επικρατεί μια πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα στις παγκόσμιες αγορές και τους κινδύνους των παγκόσμιων οικονομιών, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον μας είναι η ανάπτυξη, και αυτήν τη στιγμή έχουμε αργή ανάπτυξη σχεδόν σε όλους τους τομείς”.
Η απειλή του Brexit

“Ο κίνδυνος μιας βρετανικής εξόδου, σαφέστατα και έχει ανέβει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα”, δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ George Osborne. “Η γενική άποψη είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άμεσο, βραχυπρόθεσμο σοκ και αστάθεια, ενώ θα προκαλούσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία για μεγάλο διάστημα”, συνέχισε.

Υπάρχουν αρκετοί προεξέχοντες κίνδυνοι για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, που συμπεριλαμβάνουν την μεταβλητότητα των αγορών, την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση, ακόμα και η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε δήλωση του o Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.

“Οι κίνδυνοι της οικονομικής αστάθειας είναι ουσιώδεις. Κάποιες αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλά χρέη τόσο εγχώρια, αλλά όσο και προς το εξωτερικό, ως εκ τούτου είναι ευάλωτες σε απότομες μεταβολές ισοτιμιών και εκροές κεφαλαίων, παρά τα υψηλότερα αποθεματικά και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά τους”, ανέφερε ο κ. Guria.

Όπως και στην Σανγκάη, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία- νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Και επανέλαβαν ότι οι νομισματικές πολιτικές από μόνες τους δεν μπορούν να παράγουν ισορροπημένη ανάπτυξη.

Τα μέλη των G-20 επίσης επανέλαβαν ότι θα πρέπει να συμβουλεύονται εκ του σύνεγγυς τις αγορές συναλλάγματος.

“Επαναβεβαιώσαμε τις δεσμεύσεις μας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και επαναλάβαμε ότι θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, καθώς και ότι δεν θα στοχεύουμε τις ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς”, ανέφερε πηγή του μπλοκ των 20. “Παρότι αναγνωρίστηκε ότι η οικονομία είχε καλές επιδώσεις τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, με σαφέστατα λιγότερη μεταβλητότητα, υπήρξε μια συναντίληψη ότι δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκειες”, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Agustin Carstens.