Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το 2014-2020

Με ανοικτά ακόμη μέτωπα (ημιτελή έργα) από το Γ’ ΚΠΣ και καθυστερήσεις σε αρκετά εκ των 181 έργων “σημαίες” από το τρέχον ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους και να μην αφήσει στη μέση την ανέλπιστη, για πολλούς, απόφαση της συνόδου Κορυφής με την οποία εξασφαλίζει κονδύλια 18,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο αγώνας για την απορρόφηση των παλαιών και πόσο μάλλον των νέων κονδυλίων δεν είναι ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος και τα κονδύλια, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, αποτελούν ίσως την τελευταία ευκαιρία για να βγούμε από την κρίση.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι είναι τεράστια η ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων να μην επαναληφθεί η αποτυχία του ΕΣΠΑ 2007-2013, να υπάρξει έγκαιρα ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός και το maximum απορροφητικότητας ώστε “να μην χαθεί ξανά ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια”.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ευρεία Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι να σχεδιαστεί το νέο ΕΣΠΑ.

Πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου αυτού η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των διαχειριστικών αρχών, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων με βασικό πυλώνα το δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης που ετοιμάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.