Τα κόμματα για την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το ασφαλιστικό μέσα στο Σαββατοκύριακο

Την οργή της Αντιπολίτευση προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο φορολογικό το Σαββατοκύριακο.

«Γελιούνται στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου και τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό εξάμβλωμα, φέρνοντάς το με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Ενέργεια απροκάλυπτου αυταρχισμού, εχθρότητας, απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα ολόπλευρης στήριξης στη μεγαλοεργοδοσία» καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Ειδικότερα σε δήλωσή της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει: «Γελιούνται στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου και τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό εξάμβλωμα, φέρνοντάς το με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή.»

» Οι πολίτες γνωρίζουν καλά και για τη νέα σφοδρή φοροεπιδρομή και για τις περικοπές συντάξεων και για τις αυξήσεις εισφορών. Όσο σανό και αν διανείμουν, είναι σαφές ότι ο κόσμος ξέρει και έχει καταλάβει τα ψέματα και τα παιχνίδια τους».

ΚΚΕ: Απροκάλυπτος αυταρχισμός

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρέμει τη λαϊκή οργή κι αγανάκτηση. Ξεπερνάει πλέον κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Μεθοδεύει την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου ασφαλιστικού-φορολογικού και ό,τι επιπλέον έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πρόκειται» πρόσθεσε «για ενέργεια απροκάλυπτου αυταρχισμού, εχθρότητας απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ολόπλευρης στήριξης στη μεγαλοεργοδοσία. Απόδειξη ότι κάθε τέτοια κυβέρνηση, όπως κι αν εμφανίζεται, υλοποιεί αντιλαϊκές πολιτικές και καταφεύγει σε πράξεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση του κινήματος, του λαού μας».

«Αποδεικνύει επίσης ότι η ανάκαμψη, η ρύθμιση του χρέους, το νέο success story, α λα Τσίπρα αυτή τη φορά, κι όσα άλλα υπόσχεται η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών συμφωνιών που υπογράφει με τα κοράκια-θεσμούς, έχουν ως προϋπόθεση μόνο νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, χωρίς καμία ημερομηνία λήξης», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι με κουτοπονηριές θα αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στα μέτρα-λαιμητόμο που προωθεί».

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να δώσουν αγωνιστική, περήφανη απάντηση, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους των λαϊκών προβλημάτων: την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν» τονίζει ακόμη στη δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του κόμματος καλώντας σε «παλλαϊκό ξεσηκωμό από σήμερα και κάθε μέρα, με άμεση κορύφωση αυτό το Σαββατοκύριακο, που οι κυβερνητικοί βουλευτές σχεδιάζουν να ψηφίσουν το νόμο-λαιμητόμο».

«Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη αυτή και στους δρόμους και μέσα στη Βουλή μέχρι την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να γίνει ο ελληνικός λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του και να γκρεμίσει στα Τάρταρα της Ιστορίας όλους τους σφαγείς των δικαιωμάτων του», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Τι λέει το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου» και τονίζουν ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

Ειδικότερα, αναφέρουν πως η μεταρρύθμιση «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση -για μια ακόμα φορά- των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.