Τα κόμματα για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ

Για φτηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 και την αναφορά του στο θέμα του χρέους.

«Πέρα από τις ‘επικοινωνιακές πιρουέτες’ του κ. Τσίπρα υπάρχει και η ουσία» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΝΔ διερωτάται εάν ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρούν πως ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο forum για να διευθετεί τέτοια πολύπλοκα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

«Δεν γνωρίζει ότι το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε επίπεδο ΕΕ – Ευρωζώνης παίζουν αυτόν τον ρόλο; Δεν γνωρίζει θεσμική ιδιαιτερότητα της Ευρωζώνης ως μίας οικονομικής και νομισματικής ένωσης σε περιφερειακό επίπεδο και της ΕΚΤ; Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια ‘επίσημων πιστωτών’, δηλαδή των εταίρων μας σε ΕΕ και ΔΝΤ; Επιτέλους, αγνοεί ακόμη και αυτά που υπέγραψε;» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός, στις 12 Ιουλίου, υπέγραψε δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κούρεμα του χρέους.

«Τελικά, ο κ. Τσίπρας άλλα λέει, άλλα υπογράφει και άλλα κάνει, επιτείνοντας τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και παρατείνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η διγλωσσία του κ. Τσίπρα βλάπτει σοβαρά τη χώρα» καταλήγει η ΝΔ.

ΚΚΕ

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό τον βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δισ., ο κ. Τσίπρας, από τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μία πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Στην πραγματικότητα, το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα ‘τσεπώσουν’ τα όποια ποσά εξοικονομηθούν από αυτήν» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα προβλήθηκαν κάτω από τη στέγη Κλίντον και παραγόντων τύπου Στίγκλιτς και Σόρος, κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αντιλαμβάνεται ότι υπηρετούν άλλους στόχους, κι όχι την αγωνία του ελληνικού λαού να βελτιώσει τη ζωή του».

Το Ποτάμι

«Έπρεπε να διανύσει τον ωκεανό ο κ. Τσίπρας για να μάθουμε τελικά ότι το νέο μνημόνιο δεν είναι ούτε πραξικόπημα, ούτε προϊόν εκβιασμού, αλλά ότι ‘για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα’» σχολίασε το Ποτάμι για τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

«Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «παραμένει πιστός στην παλιά λαϊκίστικη συνταγή. ‘Λέγε σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν’. Έτσι, στους Αμερικανούς είπε ότι για να έρθουν επενδύσεις ‘πρέπει να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις’. Πού θα τις κάνουν ποιοι, όμως; Οι υπουργοί του, που ομνύουν στον κρατισμό ή τα στελέχη του που απειλούσαν όσους έρθουν στην Ελλάδα ότι ‘θα χάσουν τα λεφτά τους’; Οι αοριστολογίες, η απουσία σχεδίου, η αδυναμία του να απαντήσει ακόμη και στα αβανταδόρικα ερωτήματα του Μπιλ Κλίντον -γεγονός που εξέπληξε δυσάρεστα και αυτό ακόμη το φιλικό ακροατήριο- σηματοδοτούν κάτι παραπάνω από την ανικανότητα της ‘παρέας του Μαξίμου’. Σηματοδοτούν δυστυχώς την επενδυτική απομόνωση της χώρας».