Τα κόμματα για τη διαπραγμάτευση και την απόφαση του Eurogroup

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε μετά το πέρας το Eurogroup της Παρασκευής η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι αποδεικνύεται πως «η δήθεν “περήφανη διαπραγμάτευση” μετετράπη σε άτακτη και χωρίς όρους υποχώρηση».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής και τόνισε ότι «η πολύμηνη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση του “μνημονίου Τσίπρα”, οδήγησαν σε αύξηση του λογαριασμού στα 12,5 δισ. ευρώ για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι «ακόμη και για το χρέος φαίνεται ότι οι συζητήσεις θα γίνουν σε πλαίσιο που υπολείπεται από τις προβλέψεις – αποφάσεις του Eurogroup του 2012.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για «ανικανότητα» της κυβέρνησης, «τακτικισμούς» και «επικοινωνιακά κόλπα», τα οποία οδηγούν σε νέες επώδυνες καταστάσεις για τους πολίτες. «Καταστάσεις που εντείνουν τα αδιέξοδα και την απουσία αξιόπιστης προοπτικής για την υπέρβαση της κρίσης» πρόσθεσε.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώθηκε ότι, εν όψει της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 14-15 Μαΐου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν σε διάλογο οι προγραμματικές θέσεις «προοδευτικών» μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας και θα συζητηθούν σε όλη τη χώρα στις 7-8 Μαΐου με τη συμμετοχή κλιμακίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τοπικών στελεχών.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για πρόσθετο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί τώρα και αποτελεί ουσιαστικά ένα “τέταρτο παγωμένο μνημόνιο”, είναι άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής αποτυχίας», σχολίασε το Ποτάμι, αναφερόμενο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, στο Άμστερνταμ.

Η Σεβαστουπόλεως σημειώνει ότι «όταν είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος με ειδική ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει το Ποτάμι και μας είχε καλέσει να περιμένουμε ως την Πέμπτη για να διαψευστούμε».

«Σήμερα είναι Παρασκευή. Το Ποτάμι επιβεβαιώνεται κι αυτός που διαψεύδεται για άλλη μια φορά είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει – τάζει – τάζει και μετά λέει πληρώστε – πληρώστε – πληρώστε», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως.

«Όσο για το που θα βρεθούν τα 3,6 δισ.; “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες” λέει ο κ. Τσακαλώτος. Ακριβώς αυτό φοβόμαστε: τις ιδέες των συνεταίρων», καταλήγει το Ποτάμι.

«Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης έλαβαν τέλος», επεσήμανε σε σχόλιό του για τις αποφάσεις του Eurogroup το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Περισσός τόνισε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, συμφώνησε με τους θεσμούς σ’ ένα νέο πακέτο προληπτικών αντιλαϊκών μέτρων, που θα προστεθεί σ’ αυτό που ήδη προωθεί, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης και φυσικά σ’ όλα τα προηγούμενα».

«Το συμπέρασμα για το λαό είναι ένα: Το αντιλαϊκό βαρέλι δεν έχει πάτο και οι θυσίες του λαού για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Μόνο στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μπορεί ο λαός να βάλει φρένο στα μέτρα διαρκείας, να διεκδικήσει τη ζωή και το μέλλον που δικαιούται», κατέληξε το ΚΚΕ.