Τα κόμματα για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και την ομιλία Τσίπρα

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», σχολιάζει το Ποτάμι, αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και συμπληρώνει: «Υποσχέσεις για αποτελέσματα χωρίς κανένα συγκεκριμένο στόχο και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγο γι ανέξοδες υποσχέσεις μαζί με διαβεβαιώσεις για… αξιοπρέπεια. «Καμιά κουβέντα για τους άνεργους, τους νέους που θα φύγουν έξω, τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο ακόμη και με μηδενικό εισόδημα, για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της ευφυούς ιδέας Τσίπρα για capital controls», συμπληρώνεται. Σύμφωνα με το Ποτάμι, το πιο αστείο ήταν η προειδοποίησή του προς τους υπουργούς του ότι θα κριθούν εντός εξαμήνου. «Μιλάμε για τους ίδιους κατά κανόνα υπουργούς που δεν έκαναν τίποτα για επτά μήνες και ελλείψει άλλων προσώπων ανέλαβαν απλώς να ξαναζεστάνουν τις καρέκλες τους», καταλήγει.

ΚΚΕ
«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη γρήγορη υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου, που περιλαμβάνει πλήρη σφαγιασμό μισθολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, άγρια φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιωτικοποιήσεις, ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Υποστηρίζει ότι «αυτός ο βαρύτατος λογαριασμός, που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να υπάρξει στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των τραπεζών, αποκαλύπτει το παραμύθι του κ. Τσίπρα περί “ισοδύναμων” και ενός “μοντέλου ανάπτυξης”, που δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει και τα κέρδη των λίγων και τις ανάγκες των πολλών».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει επίσης ωμή κοροϊδία την εξαγγελία για «προστασία των αδυνάμων», «τη στιγμή μάλιστα που πετσοκόβονται ακόμη και τα επιδόματα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως το ΕΚΑΣ».
Όπως λέει, «στην καλύτερη περίπτωση την ελεημοσύνη στις ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας, θα κληθούν να την πληρώσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που προκλητικά βαφτίζονται “έχοντες”, δηλαδή, ο φτωχός θα πληρώνει για το φτωχότερο».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «από τη μεριά του λαού δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και τα ψέματα που τη συνοδεύουν. Χρειάζεται τώρα οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης, ενάντια στο κεφάλαιο και την ΕΕ, ενάντια την κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να εμφανίσουν τη λαϊκή ψήφο ως “εντολή” υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων».

ΛΑ.Ε
Ανούσιες φλυαρίες χαρακτήρισε την εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει ένα προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο, λειτουργώντας ως «πολιτική υπαλληλία» της τροϊκανής μνημονιακής «χούντας», η οποία και θα επιτηρεί αυστηρά την κυβέρνηση, την πολιτική και την πορεία της και την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το σκοπό των εκλογών, ο Παναγ. Λαφαζάνης είπε ότι ο κύριος στόχος των εκλογών – εξπρές ήταν να εκκαθαριστεί η Βουλή και η κυβέρνηση από το «όχι» του δημοψηφίσματος και τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει και επιδιώκει μια δημοκρατική αντιμνημονιακή εναλλακτική πρόταση, ενώ προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πλήρως τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου.

Κατά τον κ. Λαφαζάνη, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα αποδειχθεί πύρρειος και ο λαός θα αντιδράσει δυναμικά στα επερχόμενα μέτρα, ενάντια στη μνημονιακή συναινετική σούπα της νέας Βουλής. Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν έντονες πολιτικές ανακατατάξεις και κοινωνικές αναμετρήσεις, στις οποίες η Λαϊκή Ενότητα δημοκρατικά συγκροτημένη θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα και οι θέσεις της θα βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση.