Τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ

“Ο ορθολογιστής μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος πρώην πρωθυπουργό, την Κυριακή, ανέτρεψε τα προγνωστικά και έγινε ο νέος ηγέτης του ελληνικού συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την επικράτησή του στις εθνικής εμβέλειας εκλογές” γράφει το γαλλικό πρακτορείο σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο 47χρονος οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, αφού νίκησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος θεωρούταν φαβορί για την προεδρία της ΝΔ, τώρα είναι αντιμέτωπος με τον χαρισματικό αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έχει νικήσει τη Νέα Δημοκρατία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, αναφέρει το δημοσίευμα.

Γιος πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, ο νέος ηγέτης του κόμματος είναι ένθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων και υπέρμαχος της κοινής λογικής έναντι του λαϊκισμού, σημειώνει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, που υπενθυμίζει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναπροσδιορίσει τη Ν.Δ. προς το πολιτικό κέντρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει αναφορά στη θητεία του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την οποία εφάρμοσε σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων του δημόσιο τομέα που περιλαμβάνοντας στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και εναντιώθηκε σε ομάδες πίεσης που ήθελαν να διατηρήσουν αλώβητα τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων.

“Η νίκη του Μητσοτάκη είναι μια θετική είδηση καθώς είναι ένας ευφυής και ικανός οικονομικός μεταρρυθμιστής με καλές σχέσεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο” αναφέρει στους FT o Mujtaba Rahman της Eurasia Group.

Ωστόσο συμπληρώνει ο ίδιος ότι είναι “λιγότερο πιθανό να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για πολιτική αστάθεια και μαζί αυτόν για πρόωρες εκλογές”.

Θετικά υποδέχθηκε τη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε στο twitter ότι η χώρα επιτέλους αποκτά μία αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Ακόμη αναφέρει οτι η νίκη Μητσοτάκη ασκεί πίεση στον Αλέξη Τσίπρα διότι τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ρισκάρει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές διότι μπορεί κάλλιστα να τις χάσει, κάτι που σημαίνει οτι θα είναι πιο εξαρτημένος από τα ακροαριστερά στελέχη του.

Οι Έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα “ψεύτη”, αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters.