«Τελειωτικό χτύπημα» για την αγορά η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, λένε οι έμποροι της Θεσ/κης

Τελειωτικό χτύπημα για τη χειμαζόμενη ελληνική αγορά θ΄ αποτελέσει η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), προσθέτοντας ότι, αν ισχύσει η επταήμερη εργασία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου θα οδηγηθούν σε αφανισμό, καθώς δεν θα μπορούν ν΄ αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας. Το νέο καθεστώς θ΄ αντέξουν, ίσως, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, μόνο οι πολύ μεγάλες εταιρείες και τα εμπορικά κέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για φαινόμενα ολιγοπωλίου και μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωστής Χαντζαρίδης, σημειώνει ότι «οι ώρες λειτουργίας δεν είναι αυτό που λείπει από την αγορά. Αυτό που όντως λείπει, είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές». Μάλιστα, ο κ. Χατντζαρίδης καλεί τον υπουργό «ν΄ ακούσει και να εμπιστευτεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τους θεσμοθετημένους φορείς του εμπορίου», δίνοντας στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτοί τη λειτουργία της τοπικής αγοράς, μέσα στο πλαίσιο απου αυτοί θα ορίσουν, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες καθε περιοχής.

«Το δε επιχείρημα πως η διάταξη που αφορά στην ”προαιρετική” λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. 45 Κυριακές ετησίως, εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop δεν ευσταθεί. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου ”αλυσίδα”, ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Εμπορικά Κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χώρους κάτω των 250 τμ. Είναι, δε, περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη θα αποτελέσει την ”κερκόπορτα” για καθολικό άνοιγμα, αφού, ούτως ή άλλως, είμαστε σίγουροι ότι θα ”δικαιωθεί” οποιαδήποτε προσφυγή γίνει στα δικαστήρια», καταλήγει η επιστολή.

kathimerini.gr