Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ.Τσίπρα – Αγκ. Μέρκελ για την προσφυγική κρίση

Τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είχε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, έμφαση δόθηκε στην παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια με την εφαρμογή του σχεδίου δράση ΕΕ – Τουρκίας.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει για τους πρόσφυγες έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ευρώπη μέσω της επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ήδη, καταγράφονται οι ανάγκες σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια. Επίσης, ολοκληρώνεται η εκκένωση των hot spots από πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος και προωθείται με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας.

Επιπλέον, προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και το οποίο θα αποτελέσει θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έγκριση του νομοσχεδίου, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με δύο γενικές γραμματείες, μία για την πρώτη υποδοχή και μία για τα θέματα ασύλου.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ταυτόχρονα ζητεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ και αφορούν την άμεση παροχή βοήθειας με μέσα και προσωπικό προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των διακινητών και τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά» επισήμανε.