Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε από τις ΗΠΑ η Τουρκία

Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ η Τουρκία, στέλνοντας τέσσερις φακέλους με «αποδείξεις ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα», κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, δεσμευόμενος να «αφαιρέσει από τις ρίζες του» το κίνημα του ιεροκήρυκα, «ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό».

Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», επειδή είπαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εφόσον τους παρουσιαστούν σαφή στοιχεία. «Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη. Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση «θα λάβει σημαντικές αποφάσεις αύριο», Τετάρτη, με στόχο τη διάσωση της χώρας από τις «έκτακτες συνθήκες» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για «να διασφαλίσει 100% την ασφάλεια στη χώρα», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει.

Τέλος, δήλωσε ότι περιμένει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα ανακάμψει γρήγορα από τις επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος και κάλεσε επίσης τους Τούρκους να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις.