Την ανησυχία του για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για το προσφυγικό εκφράζει ο Γ. Μουζάλας

Την ανησυχία του για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για το προσφυγικό εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων, έχοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα του το προσφυγικό. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά του υπουργού Αμυνας Π.Καμμένου σχετικά με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας προσφύγων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη, ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε ότι ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι και οι δήμαρχοι, δηλαδή «δίνει κάτι λιγότερο από ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο χώροι για την φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρόκειται για ένα στρατόπεδο, δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων κοντά στον κοινωνικό ιστό. «Έχει βρεθεί χώρος, δεν εμπίπτει στο δικό μου υπουργείο. Έχει βρεθεί χώρος εντός Αττικής, κοντά σε κοινωνικό ιστό, όχι μέσα σε κοινωνικό ιστό. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις, δεν απέκλεισε, παρά την επίσημη ευρωπαϊκή θέση, να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, όπως κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.

Επικαλέστηκε, δε, σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, «αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα», για να σημειώσει ότι «αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουν την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους».

Ο Γιάννης Μουζάλας επέκρινε τη στάση της Αγκυρας, λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης. […] Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε» εξήγησε.

Ο ίδιος επέκρινε τη στάση του βέλγου υπουργού, ο οποίος «είπε να πνίξουμε τους μετανάστες με το push back· είναι ποινικό αδίκημα αυτό».

Επιπλέον, μίλησε για δημιουργία κλίματος εις βάρος της Αθήνας από ορισμένους που «παίζουν το παιχνίδι της ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές».

«Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα περί δημιουργίας στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλέστηκε τον ιταλό υπουργό εσωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για την επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση. «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό […] Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Μουζάλας απέρριψε τις πληροφορίες ότι θα συζητηθεί το θέμα της ζώνης Σένγκεν, λέγοντας ότι στην ατζέντα είναι η έκθεση προόδου των hot spot στην Ελλάδα, που είχε καταρτιστεί τον Νοέμβριο.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα hot spot και επανέλαβε ότι θα είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου και θα λειτουργήσουν στις αρχές Μαρτίου.

Τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθεί το ζήτημα που τέθηκε και στη σύνοδο τη Δευτέρα, περί διετούς αναστολής της Σένγκεν, δημοσίευσε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το σχέδιο που θα επεξεργαστεί η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Αν και η Κομισιόν εμφανίζεται να απορρίπτει το σενάριο ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτοί χειρισμοί.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε πρώτη φάση η Κομισιόν θα κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της Σενγκεν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις. Μετά το τρίμηνο, εάν θεωρηθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κλπ), στη βάση του άρθρου 26 της Συνθήκης.

Ήδη, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία ζητούν το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, κάτι που πρακτικά σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος στο σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, η επιστολή του προς τον σλοβένο πρωθυπουργό δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς υπάρχει αναφορά υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.