Τη “βέλτιστη λύση” αναφορικά με το έκτακτο τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αναζητά η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση της “βέλτιστης λύσης”, αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής έκτακτου τέλους ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ, βρίσκεται η κυβέρνηση, δίχως να αποκλείεται και προσωρινή αναβολή επιβολής του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ Καμίλ Ζίγκλερ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα, το οποίο παραμένει “παγωμένο”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έθεσαν επί τάπητος το ενδεχόμενο βελτιωτικών προτάσεων ως προς τη διαδικασία επιβολής του μέτρου, δεδομένου ότι μέχρι τις 20/2, ημερομηνία που τυπικά εκπνέει η προθεσμία καταβολής των εσόδων από το τέλος, δεν αναμένεται να εκπληρωθεί η υποχρέωση από πλευράς Οργανισμού λόγω τεχνικών προσκομμάτων.

Συγκεκριμένα, αν και η επιβολή έκτακτου τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του Οργανισμού τυπικά ισχύει από 1/1/2016, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο ΟΠΑΠ εγκαίρως είχε ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο πως τα τεχνικά προβλήματα για την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους είναι τεράστια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού, ενώ διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία άμεσης προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΟΠΑΠ για την είσπραξή του. Ως μέτρο αντίδρασης, παράλληλα, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εφαρμογής του άρθρου και της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πέραν των τεχνικών ζητημάτων, ωστόσο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και υπό το φως των αμφιβολιών που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Κατά τις διαπραγματεύσεις που μόλις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν να ασπάζονται το επιχείρημα πως ο νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτύχει να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα των 200 εκατ. καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης του.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε στους δημοσιογράφους πως “η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη λύση για το θέμα”.

Πέραν του “χαρατσιού” στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ, στη συνάντηση, μεταξυ άλλων, συζητήθηκε και το αίτημα των πρακτόρων της ΟΠΑΠ να υπάρξει αναβολή στην επιβολή του μέτρου, ενώ υπήρξε και εκτενής συζήτηση υπήρξε και για το θέμα του παράνομου τζόγου και των τεράστιων διαφυγόντων εσόδων από την αδυναμία του κράτους και των αρμόδιων αρχών να ελέγξει τη “μαύρη” αυτή αγορά.