Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό

Ποδαρικό στο 2016 με την έναρξη του τελικού κύκλου των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση.

Ηδη το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας βάζει τις τελευταίες πινελιές στην οριστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την ανεύρεση νέων σταθερών πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρότασή της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων για την επόμενη τριετία, η οποία θα συνοδευτεί από ρήτρα ανάπτυξης.

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι 1% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 0,5% (εργοδότες) + 0,5% (εργαζόμενοι) για τον κλάδο των επικουρικών συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα πετύχει αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 350 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 και ανάλογα με την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη τριετία το ποσοστό αυτό θα βαίνει μειούμενο μέχρι το τέλος του 2018.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει νέα μέτρα οριζόντιας μείωσης στις κύριες συντάξεις 2,6 εκατ. δικαιούχων και να περιορίσει την έκταση και το εύρος των μειώσεων μόνο στις επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ και στα μερίσματα των δικαιούχων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να περιορίσει το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) μέσα στη νέα χρονιά, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και από την αύξηση των εισφορών υγείας στον κλάδο της περίθαλψης, που ήδη έχει θεσμοθετήσει σε συνδυασμό με τα έσοδα που προσδοκά από την περιστολή της μαύρης εργασίας.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνουν την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, αλλά και τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στη βάση των εξής παραμέτρων:

α) στον μισθό του εργασιακού βίου των μισθωτών ή στο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες,

β) ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία και στο σύνολο των ετών ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου και

γ) ενιαίο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων βάσει του μισθού που λαμβάνουν ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του ύψους του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 65% του συντάξιμου μισθού.

Τέλος, αναμένονται σαρωτικές ενοποιήσεις στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας σύνταξης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων υπό τη σκέπη του ΕΤΕΑ.

Η έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα αρχίσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έτσι ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του επόμενου μήνα.
Προσφυγή

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα και νομιμότητα ή μη των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετά τη σχετική προσφυγή που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι «αντισυνταγματικές και παράνομες».

Συγκεκριμένα ζητεί να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 14.8.2015, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα δόθηκε στον υπουργό Εργασίας η δυνατότητα έκδοσης απόφασης για την εφαρμογή των σχετικών πινάκων που περιέχονται στον μνημονιακό νόμο 4336/2015.