Τη «Δημοκρατική Ευθύνη» ανακοινώνει σήμερα ο Χάρης Θεοχάρης

Τη «Δημοκρατική Ευθύνη» ανακοινώνει σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου ο ανέξαρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Την πρωτοβουλία στηρίζει ο πρωην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρουν στην ανοιχτή πρόσκληση-προσκλητήριο που απευθύνουν, κυρίως, σε νέους αλλά και επώνυμες προσωπικότητες, πήραν τη πρωτοβουλία «για να μην πέσει η νεολαία της δραματικής αυτής δεκαετίας της κρίσης θερισμένη στο σύνορο της απόγνωσης και της παραίτησης».

Στο προσκλητήριο σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.500 ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν, ήδη, υπογράψει το κάλεσμα, ενώ 50 προσωπικότητες από όλους τους χώρους χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης.

«Η χώρα μας βιώνει την επείγουσα πίεση του τώρα. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι πραγματικές αλλαγές. Τώρα πρέπει να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της ιστορίας.

» Για αυτό κι εμείς, απλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, δίνουμε το έναυσμα για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη κατάρρευση.

» Συγκροτούμε μία αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση, με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, τη ‘Δημοκρατική Ευθύνη’» τονίζεται στο προσκλητήριο.

Στη προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γκιόκας, η Μαρία Ηλιοπούλου, ο Αλέξανδρος Κρομμύδας, ο Γιάννης Μητλιάγκας, ο Θωμάς Παπαλιάγκας, ο Ηλίας Πεντάζος, ο Κώστας Φασουλάκης και ο Γιάννης Χατζηγώγας.

Η ίδρυση του νέου κόμματος έχει προκαλέσει διαξιφισμούς μεταξύ του Χ.Θεοχάρη και του Ποταμιού.

Το Ποτάμι κατηγορεί ευθέως τον κ. Θεοχάρη ότι δεν έχει παραδώσει την έδρα του, αναφέροντας χαρακατηριστικά: «”Δημοκρατική ευθύνη” και “έδρα κλεμμένη” δεν πάνε μαζί».

Η διγλωσσία του Ποταμιού προέρχεται από τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη ανάλογα με το τι τον συμφέρει κάθε στιγμή, απάντησε ο Χ.Θεοχάρης

Ειδικότερα, το Ποτάμι ανακοίνωσε: «Ο κ. Θεοχάρης όσο ήταν στο Ποτάμι έκανε όλες τις δυνατές προτάσεις. “Να ενισχύσουμε τον Τσίπρα”, στην αρχή του ’15 όταν ο κ. Τσίπρας φαινόταν ανίκητος. “Να συνταχθούμε με το ΠΑΣΟΚ”, όταν το ΠΑΣΟΚ πήγε καλύτερα από το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, “Να πάμε με την ΝΔ”, όταν εκλέχθηκε αρχηγός της ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τον Μάρτιο συμφώνησε με τον κ.Λεβέντη ότι “αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια Οικουμενική”.

»Τώρα έχοντας το δικό του προσωπικό κόμμα μπορεί να επιλέξει ότι θέλει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει κανέναν. Ας πάψει όμως να ξιφουλκεί εναντίον του Κινήματος που τον έβαλε στην πολιτική και τον εξέλεξε Βουλευτή και τον Σεπτέμβριο στις εκλογές που έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό. Κι αν θέλει να ξεκινήσει την νέα του πολιτική καριέρα με μια πράξη ευθύνης να παραιτηθεί από την έδρα που κόντρα σε κάθε πολιτική ηθική κρατάει. “Δημοκρατική ευθύνη” και “έδρα κλεμμένη” δεν πάνε μαζί.»

Η διγλωσσία του Ποταμιού προέρχεται από τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη ανάλογα με το τι τον συμφέρει κάθε στιγμή, απάντησε ο Χ.Θεοχάρης, παραθέτοντας αποσπάσματα από παλαιότερη δήλωση του Στ.Θεοδωράκη για την έδρα των βουλευτών.

«”Ο βουλευτής είναι βουλευτής. Εκλέγεται (sic)​ και με βάση το Σύνταγμα, εκφράζει προσωπική άποψη για τα πράγματα. Αυτή η άποψη που διαχέεται τις τελευταίες ώρες και μάλιστα ως προοδευτική, ότι ο βουλευτής είναι όργανο του Θεοδωράκη ή του Τσίπρα ή του Σαμαρά και ψηφίζει αυτό που του λέει ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς ή ο Θεοδωράκης, είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

»Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η πολιτική συμφωνία. Μόνο σε λατινοαμερικανικά κοινοβούλια και Σοβιετικά κοινοβούλια η έδρα ανήκει στο κόμμα. Αυτή είναι η δική μας άποψη, που είναι και η άποψη της δημοκρατικής Ευρώπης”, είχε δηλώσει στις 5 Ιανουαρίου του 2015 ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τη Δράση», αναφέρει στην απάντησή του ο Χ.Θεοχάρης.