Τη Διακήρυξη των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, υπέγραψε στο Παρίσι ο δήμαρχος Αθηναίων

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, στο δημαρχείο του Παρισιού, κορυφώνονται οι εργασίες του Δικτύου των Πόλεων C40 στο πλαίσιο της παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη διακήρυξη, που υπογράφει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, καθώς η Αθήνα πρωταγωνιστεί στο Δίκτυο Πόλεων C40, οι πόλεις δεσμεύονται να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Διακήρυξη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η προερχόμενη από τον άνθρωπο και τις ενέργειές του κλιματική αλλαγή ήδη έχει προκαλέσει κακό σε εκατομμύρια πολίτες και οι συνέπειές της θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική, οι συνέπειες του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να υφίστανται και να προκαλούν την καταστροφή. Στα παιδιά μας, στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα. Οι πρωτοβουλίες για την άρση των κλιματικών αλλαγών είναι το μόνο μας μονοπάτι προς τα μπροστά. Με δεδομένο ότι οι πόλεις παγκοσμίως, φιλοξενούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της γης και εκπέμπουν τα 2/3 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί άρχοντες καλούνται να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο, στη χάραξη της πορείας για ένα μέλλον με χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα .

Οι δήμαρχοι, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής τοπικών κοινωνιών, αναφέρεται στη Διακήρυξη δεσμεύονται:

1) Να υποστηρίξουν σχέδια με μακροπρόθεσμους για την αλλαγή του κλίματος, στόχους, όπως είναι η 100% μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση της τάξης του 80% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έως το 2050.

2) Να βελτιώσουν περαιτέρω τόσο τη μεταξύ τους συνεργασία, όσο και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, για την υιοθέτηση κοινών προγραμμάτων για τις βέλτιστες λύσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.