Τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις ανακοίνωσε ο Ν. Βούτσης

Τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι εξεταστική επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει Εξεταστική Επιτροπή» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους.

«Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή επιλέγουμε να μην πάμε με το γράμμα του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ΕΣΡ, επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν επιβάλει να κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Πρόσθεσε δε ότι είναι συνταγματική πρόβλεψη να αποφασίζουν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών, αυτό είπε, «δεν θα αλλάξει, παρότι δεν είναι δίκαιο».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει να εξετάζει την υπόθεση της Siemens.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κληθεί εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί θετικά.

«O κ. Στουρνάρας, είχε ανταποκριθεί θετικά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όταν κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών. Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα μου επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα δεν έχει αντίρρηση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόσκομμα να συνεχιστεί η διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.