Τις πέντε διατάξεις του μνημονίου τις οποίες δεν στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επανέλαβε η Φ. Γεννηματά

Τις πέντε διατάξεις του μνημονίου τις οποίες δεν στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αν και ψηφίσαμε αρκετά από τα προαπαιτούμενα μέτρα, τόνισε η κ. Γεννηματά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων. «Θα μείνουμε πιστοί στην αρχή της συνέπειας λόγου και στάσης», συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «καταψηφίζοντας τις εξής αρνητικές, υφεσιακές διατάξεις του μνημονίου»:

-Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
-Tις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας.
-Tην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
-Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
-Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να βελτιώσει αυτούς τους όρους, διαμήνυσε, υπερθεματίζοντας την ανάγκη σκληρής διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η πρόσκληση για «επιστροφή στο κοινό μας σπίτι» συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες.

Όσοι προέβλεπαν την εξαφάνιση μας από τον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χάρτη διαψεύστηκαν πανηγυρικά και όσοι την επεδίωκαν απέτυχαν παταγωδώς, συνέχισε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μας αρκεί, ούτε συμβιβαζόμαστε, όσο θετικό κι αν είναι με βάση τις δύσκολες συγκυρίες», ενώ έκανε λόγο για το τέλος μιας «λεηλασίας» των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, αλλά και την αφετηρία ενός νέου μαραθωνίου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι τρίτος εναλλακτικός πόλος στη πολιτική σκηνή της χώρας και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, όπως είπε «προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου μας, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, με σεβασμό πάντα στην αυτονομία τους».

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν περιφερειακά συντονιστικά συμβούλια, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι παρά τις εξαγγελίες του, συμπεριέλαβε «το παλιό» στην «αναπαλαιωμένη», όπως τη χαρακτήρισε η κ. Γεννηματά, κυβέρνησή του.

«Ο κ. Τσίπρας έχει την εντολή αλλά και την ευθύνη να εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε και προανήγγειλε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει «γόνιμη» αντιπολίτευση. «Δεν είμαστε η εφεδρεία σας κ. Τσίπρα, είμαστε δύναμη μάχης», εξήγησε.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές», προσέθεσε η κ. Γεννηματά, θέτοντας ως όρους για συνεργασία τον διάλογο, την εθνική συνεννόηση, και την προγραμματική συνεργασία. «Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος, θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Περιγράφοντας την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κ. Γεννηματά είπε ότι θα είναι δυναμική και εφ’ όλης της ύλης, αξιόπιστη, τεκμηριωμένη και προγραμματική με καθημερινό έλεγχο της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες θέσεις και θετικές προτάσεις.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια για τα πάντα και τους πάντες. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διατυπώσει τη δική της πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων που παρουσίασε προεκλογικά.