Τους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε η Όλγα Γεροβασίλη

Τους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ίδρυμα Κλίντον.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, στόχοι είναι «πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι’ αυτό, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος», σημείωσε.

Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, είναι «να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενα βήματα». «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει», ανέφερε.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε ειδική μνεία στη «θερμή υποδοχή» που επιφυλάχθηκε στον Πρωθυπουργό μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στη χθεσινή ειδική σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη: «Είναι θετικό, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, τουλάχιστον ως ιδιαίτερα σημαντική. Και επιπλέον όλη η διαπραγματευτική μας προσπάθεια από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, με πολλαπλά διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συχνά ήταν στυγνού εκβιασμού.

Επομένως η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται πέραν από τη χώρα», παρατήρησε.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε στο Ίδρυμα Κλίντον, είπε πως κι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μία ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μιλώντας για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, είπε πως την Πέμπτη θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την Τετάρτη θα παρέμβει στη σύνοδο για τη μετανάστευση και τα προσφυγικά.

«Στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Καλπαδάκης.

Πέραν των ζητημάτων του χρέους, η λογική σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, συνέχισε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων: της οικονομικής στην Ευρωζώνη, μίας προσφυγικής – κρίσης ασφαλείας λόγω της ανόδου του Τζιχαντισμού από την κατάρρευση των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και της κρίσης στην Ουκρανία. «Ο ρόλος που θέλει να συνεχίσει να παίζει είναι αυτός του πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Με αυτή τη λογική ο Πρωθυπουργός θα προσεγγίσει τις επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με παράλληλο στόχο να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας», είπε.