Το ασφαλιστικό επί τάπητος στο σημερινό EuroWorking Group

Το ελληνικό ζήτημα και ειδικά το ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη γεύση των προθέσεων των δανειστών.

Κύριο ωστόσο θέμα συζήτησης θα είναι η 8η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Το ελληνικό σχέδιο βρίσκεται στα χέρια των θεσμών από το βράδυ της Δευτέρας το οποίο και αξιολογούν προκειμένου να τοποθετηθούν επισήμως όταν θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό διευκρίνισε και επισήμως η Κομισιόν την Τρίτη δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει το «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Το EuroWorking Group θα προετοιμάσει το eurogroup και το ecofin της 14ής και 15ής Ιανουαρίου, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν Πέμπτη και Παρασκευή αντί των παραδοσιακών ημερών Τρίτης και Τετάρτης, μετά από οργανωτική παρέμβαση της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε με τη έναρξη του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό δεν θα εξεταστεί με λεπτομέρειες στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων (EWG), αλλά θα αναφερθεί ως θέμα υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, κατά την παρουσίαση του λεγόμενου state of play του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για το βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς τη διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, τη διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικών διαφόρων σημείων του “σχεδίου Κατρούγκαλου”, που έχουν τύχει διεθνούς δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.