Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup

Το Ασφαλιστικό καθώς και οι ενστάσεις που υπάρχουν και να ξεκαθαριστεί η εικόνα ως προς το τι περιμένουν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικού χαρακτήρα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Το κουαρτέτο πρόκειται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα χαρακτηρίσουν απογοητευτικά αλλά ούτε και επαρκή. Το Eurogroup αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα, ότι είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι η ταχύτητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ενδιαφέρει τους εταίρους στην Ευρωζώνη.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, αναμένεται να επισημάνουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσοστό αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται από τον δημόσιο τομέα καθώς και οι ηλικίες συνταξιοδότησης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας ούτως ώστε να αυξηθούν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, στο Eurogroup αναμένεται να επισημανθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και η έναρξη της λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η ολοκλήρωση της στελέχωσης αλλά και της προικοδότησής του.

Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη λεγόμενη «αποπολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης, με άλλα λόγια ο περιορισμός της ευνοιοκρατίας και γενικότερα του πελατειακού κράτους στην Ελλάδα.