Το ενδεχόμενο να επιτραπεί μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα λόγω προσφυγικής κρίσης, θα εξετάσει η Κομισιόν

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα για ορισμένα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές προσφύγων θα μελετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Το σύμφωνο σταθερότητας επιτρέπει υπέρβαση του ορίου για το δημόσιο έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων» και χωρίς την επιβολή κυρώσεων, και ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν το σενάριο να χαρακτηρίσουν ως «εξαιρετική περίσταση» την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Αυστρία και Ιταλία έχουν ήδη ζητήσει από την Κομισιόν να εφαρμόσει την επίμαχη διάταξη

«Είναι αλήθεια» ότι τα κείμενα του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης «προβλέπουν την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2. «Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια του Συμφώνου, και εάν μπορεί κανείς να προβλέψει ένα είδος ρήτρας ευελιξίας, σε κάποια αναλογία», προσέθεσε.

«Θα θέσουμε αυτό το θέμα, θα δώσω τα στοιχεία που θα επιτρέπουν στο [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο να διαμορφώσει άποψη», είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι «κίνητρο για δημοσιονομική χαλάρωση».

Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την κατανομή των προσφύγων, ο Μοσκοβισί είπε επίσης ότι το ενδεχόμενο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής δεν είναι «ένας μηχανισμός που υποστηρίζει η Κομισιόν».