Το καλό και το κακό σενάριο των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος – Τι προτείνει ο EFSF

Τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας περιλαμβάνει έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Dow Jones Newswires.

Το EFSF προτείνει:

-Να γίνει επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF

-Να μπει πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050

-Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα

-Οι αποπληρωμές δανείων στο EFSF να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050

Το EFSF επισημαίνει ότι το εναπομείναν ποσό από το “πακέτο” διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του προγράμματος.

Το Ταμείο εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 73,6% του ΑΕΠ έως το 2060 υπό το βασικό σενάριο. Χωρίς την ελάφρυνση το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο έφερνε στο φως της δημοσιότητας την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που κατήρτισαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να ανέλθει ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή αντίθετα να συρρικνωθεί έως και το 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της τροχιάς που αναμένεται να διαγράψει το χρέος. Πρόκειται για μία τεράστια απόκλιση που δείχνει ότι επίκεινται δύσκολες αποφάσεις ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας -ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- διαφωνούσαν επί μήνες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται, με το Ταμείο να πιέζει για περισσότερη λιτότητα. Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τίθεται για πρώτη φορά σήμερα επί τάπητος στο έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι ανωτέρω εκτιμήσεις αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων.

Το έγγραφο της Wall Street Journal εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και υπολογίζει τις πιθανές τιμές που μπορεί να πάρει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση για τις δεκαετίες που έπονται έως το 2060.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 62,6% του ΑΕΠ στο πιο ευνοϊκό σενάριο έως 258,3% του ΑΕΠ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Υπό το βασικό σενάριο, ή το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Οι διαφορές οφείλονται σε αποκλίνουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων.

Το έγγραφο δείχνει επίσης πώς διαμορφώνονται κατά την ίδια χρονική περίοδο οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες (gross financing needs-GFN). Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι το ποσό των χρημάτων που μια χώρα πρέπει να αντλήσει για να καλύψει το έλλειμμα, τις πληρωμές τόκων και το χρέος που λήγει.

“Το υψηλό χρέος προς ΑΕΠ και το υψηλό GFN προς ΑΕΠ όπως προκύπτει από την ανάλυση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμη βάση”, σημειώνεται στο έγγραφο.