Το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη

Για τις 3 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δηλώσει την απόλυτη αντίθεσή του με το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να παράσχει συναίνεση μόνο στη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από την ημέρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται λίγες ώρες αφού o ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. για την απόφασή του να χρίσει τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Χατζηδάκη αντιπροέδρους του κόμματος, δίνοντας στον πρώτο αρμοδιότητες συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου και στον δεύτερο τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος.

«Η τοποθέτηση του ακροδεξιού Αδωνι Γεωργιάδη και του νεοφιλελεύθερου Κωστή Χατζηδάκη στις θέσεις των αντιπροέδρων της Ν.Δ. δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μίγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς» τόνισε η Κουμουνδούρου, υψώνοντας τους τόνους της κριτικής κατά των επιλογών του νέου προέδρου. Η Ν.Δ. απάντησε σε ανάλογο ύφος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «ανακοινώσεις πανικού χαμηλού επιπέδου», με αποτέλεσμα η συνάντηση να πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

Τα πράγματα επιβαρύνθηκαν μάλιστα περισσότερο από τη χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση της Ν.Δ. με την κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπου οι κυβερνητικοί κύκλοι αλλά και το Προεδρείο της Βουλής εμφάνισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο του διαφαινόμενου ναυαγίου για το ΕΣΡ. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ότι συναίνεση θα υπάρξει μόνο σε θέματα που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως προανήγγειλε άλλωστε και στη γαλάζια Κ.Ο. την προηγούμενη Πέμπτη.

Ειδικά μάλιστα στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπώσει την απόλυτη διαφωνία του με την αύξηση των εισφορών και επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, όμως, αυτή την εβδομάδα και συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, δύο κομμάτων στο εσωτερικό των οποίων εκφράζονται έντονα αιτήματα περί συγκρότησης ενός φιλελεύθερου «ευρωπαϊκού μετώπου», όπως αυτό που σχηματίστηκε προ του δημοψηφίσματος. Η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και με τη Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή. Αμφότερες θα γίνουν στις 12:00 το μεσημέρι στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.