Το μεσημέρι το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ

Το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο αριθμός των προσφορών είναι άγνωστος, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κινεζική Cosco θα είναι η μοναδική υποψήφια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έτεροι βασικοί διεκδικητές, οι Δανοί της Maersk, έκαναν πίσω, προτιμώντας να διεκδικήσουν στη Θεσσαλονίκη τον ΟΛΘ, οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του οποίου αναμένονται σε τρεις μήνες.

Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, πρόκειται να ανοιχθούν η δεσμευτική προσφορά της Cosco και όποιες άλλες προσφορές ενδεχομένως υπάρχουν, καθώς και οι φάκελοι με τις αποτιμήσεις για τον ΟΛΠ που έχουν διενεργήσει δύο εταιρίες συμβούλων. Οι προσφορές πρόκειται να συγκριθούν με την υψηλότερη από τις δύο αποτιμήσεις των συμβούλων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η προσφορά της Cosco για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ίσως αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός αποτιμάται στο χρηματιστήριο περίπου στα 350 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ο διαγωνισμός έχει αίσιο τέλος, ο επενδυτής θα αποκτήσει κατ’ αρχάς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ το υπόλοιπο 16% συνδέεται με την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους περί τα 350 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΛΠ

Tην Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με θέμα τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ, καθώς απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας προκάλεσε αναστάτωση και καθυστέρηση της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης.

Ο χώρος εκκενώθηκε, αλλά μετά από πολύωρη έρευνα δεν βρέθηκε κάποιο ύποπτο αντικείμενο.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπήκαν στη συνέχεια στην αίθουσα για να συνεδριάσουν, αλλά μετά την αναστάτωση που είχε προκληθεί, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμαρχος Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΔΣ του Οργανισμού εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η διαβούλευση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Επίσης, συνεργάτες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σχολίασαν τα εξής: «Είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός, ότι το ΔΣ του ΟΛΠ επιχειρήθηκε να εμποδιστεί, από ένα απειλητικό ανώνυμο τηλεφώνημα, να επιτελέσει το νόμιμο θεσμικό του ρόλο».

ΟΜΥΛΕ: Μείζον θέμα με την αναδιαπραγμάτευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η ομοσπονδία των λιμενεργατών, επισημαίνοντας πως «το ΔΣ του ΟΛΠ αποφαίνεται ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ».

Η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ έχει ως εξής: «Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, πέραν της συνολικής διαφωνίας, ως προς την πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, με βάση την οποία κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές, στερείται παντελώς νομιμότητας.

Σήμερα 11.1.2016 είχε προσδιοριστεί ΔΣ/ΟΛΠ με θέμα “Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ” και είχαν κατατεθεί, όπως είχε ζητηθεί από μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, όλη η αλληλογραφία από το 2014 μέχρι σήμερα, καθώς και επιστολή του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβητούν ευθέως την αναφορά στη Σύμβαση Παραχώρησης που είχε καταθέσει επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ/ΟΛΠ και συγκεκριμένα την παρ. στ’, όπου ψευδώς αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι υπήρξε θεσμοθετημένος διάλογος και ότι δήθεν κατέληξε σε οριστικοποίηση της παρούσας σύμβασης.

Με αφορμή περίεργη φάρσα, περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το ΔΣ/ΟΛΠ, ενώ όλα τα μέλη ήταν παρόντα ή είχαν καταθέσει νόμιμες εξουσιοδοτήσεις.

Το ΔΣ/ΟΛΠ συνεδρίασε και αφού εξέτασε το θέμα αποφάνθηκε ομόφωνα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.

Είναι πλέον φανερό ότι η κατάθεση προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών βρίσκεται στον αέρα, αφού στηρίζεται σε αυθαίρετα και αναληθή στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται η σκανδαλώδης συναλλαγή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco.

Εγείρεται μείζον πολιτικό και νομικό θέμα, πέραν της ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση και να σταματήσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Η ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ είναι και ευθύνη της Κυβέρνησης, όσο καλύπτει αυτές τις μεθοδεύσεις.

Επιχειρείται η πώληση του ΟΛΠ με εκβιαστικές και αυθαίρετες ενέργειες που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το μείζον αυτό θέμα, θα εντείνουν τον αγώνα για την αποτροπή της επιχειρούμενης πώλησης. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν εκβιασμούς και εκφοβισμούς».