Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση και το ασφαλιστικό επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση θα βρεθεί σήμερα στο “μικροσκόπιο” του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να γίνει δεκτό με διθυραμβικούς τόνους, καθώς κατά το Μαξίμου, αποτελεί “τομή” στη λειτουργία της (πολυδιαφημιζόμενης) αλλαγής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τον κομματικό αποχρωματισμό των δημοσίων λειτουργών.

Κατά τα λοιπά, το πρώτο υπουργικό για το 2016, βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα υπό την πίεση της διπλής διαπραγμάτευσης ( εντός κι εκτός συνόρων) για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο ( επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα) και τις εν εξελίξει αξιολόγησης ( η οποία μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριάντα ημερών, όπως προγράμματιζαν στο Μαξίμου).

Και πέραν όλων τούτων, στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεβάζουν στροφές και δημιουργούν συνθήκες “ολικής επαναφοράς” μετά από -τουλάχιστον- έξι μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση ήταν πανθομολογούμενο ότι έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Ήδη, με την ολοκλήρωση της γαλάζιας εκλογής, έχουν αρχίσει από τα πρώτα κιολας εικοσιτετράωρα να σημειώνονται και οι πρώτοι “σεισμοί” στο πολιτικό σκηνικό που προοιωνίζονται τεκτονικές αλλαγές σε όλο το φάσμα πέριξ του “Κέντρου”, δημιουργώντας για το Μαξίμου την ανάγκη επιτάχυνσης.

Αυτό αναμένεται να ζητήσει άλλωστε μεταξύ άλλων σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του: Σφιχτό πρόγραμμα υλοποίησης των υποχρεώσεών τους καθώς το κουαρτέτο “καραδοκεί” να σύρει σε μάκρος τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για την κυβέρνηση, η οποία πλέον θα αρχίσει να δέχεται πιέσεις από τα δεξιά της.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες, ομολογούν πως είναι αδιαμφισβήτητες οι αλλαγές που θα επιφέρει η εκλογή του κ. Μητσοτάκη σε όλο το φάσμα των κομμάτων του κέντρου, ειδικότερα σε ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι, τα οποία άρχισαν ήδη να “σπαράσσονται” στο εσωτερικό τους ( Γρηγοράκος αμφισβήτησε Φώφη, Δράση ετοιμάζεται να “μετακομίσει σε Ν.Δ).

Και επ αυτών αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα ενώπιον των υπουργών του ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην αρχική γραμμή περί “νεοφιλελεύθερης” Ν.Δ που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το βράδυ της Κυριακής.
Κι ενώ αναμένονται τα απότοκα της περιοδείας του Ευ. Τσακαλώτου και η κατάληξη της “μονομαχίας” του με τον Β. Σόιμπλε, στο Μαξίμου ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τους: Τζο Μπάιντεν, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο ντράγκι, Γκάμπριελ Ζίγκμαρ και Νίκο Αναστασιάδη