Το Ποτάμι: Αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για «το παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά τη βαθύτατη ύφεση και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών» κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Η βουλευτής επικαλείται συγκεκριμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία «οι τιμές για βασικά είδη διατροφής (πατάτες, ελαιόλαδο, λαχανικά, ψωμί, γάλα κ.α) παρουσιάζουν αυξήσεις που φτάνουν και το 18.6% μόνο την τελευταία χρονιά τη στιγμή που το τρίτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014».

Όπως επισημαίνει η κ. Μάρκου, οι βασικές αιτίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφορούν κυρίως είτε την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών (π.χ. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, ιδίως αύξηση φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων, κόστος ενέργειας, έλλειψη χρηματοδότησης λόγω και των capital controls) είτε διαρθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες της ελληνικής αγοράς που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από την Πολιτεία (ολιγοπωλιακή διάρθρωση, δράση καρτέλ και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων).

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιου υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τεχνητής αύξησης των τιμών λόγω στρεβλώσεων της αγοράς.