Το Ποτάμι: Υπαρκτός ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα για την de facto έξοδό από τη Συνθήκη Σένγκεν

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών σχετικά με τον «υπαρκτό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την de facto έξοδό της από τη Συνθήκη του Σένγκεν» κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης εκφράζει τον προβληματισμό του για την απειλή που, όπως σημειώνει, προκύπτει από συνεχώς επανερχόμενα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές και προειδοποιούν την Ελλάδα, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με έξοδο από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αν δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Όπως σημειώνει, «στην κλιμάκωση του κακού κλίματος» έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων «η άρνηση ή και η ολιγωρία» της χώρας μας να λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο, η απόρριψη αποστολής 400 στελεχών της Frontex, που θα ενίσχυαν τα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ, η εμμονή για μη χρησιμοποίηση των ομάδων γρήγορης παρέμβασης της Frontex (Rabid), αλλά και η μη τήρηση της υπόσχεσής μας για την πραγματοποίηση πτήσεων που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο βουλευτής του Ποταμιού καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε άμεσες ενέργειες «προκειμένου να πάψουν οι απειλές εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων μας και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αποβολής της χώρας μας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Συνθήκης του Σένγκεν».