Το Ποτάμι: Χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν η λύση θα είναι αποσπασματική και θνησιγενής

Τη δυσαρέσκειά του γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στο προσφυγικό πρόβλημα, έναντι κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την Άγκυρα εκφράζει το Ποτάμι σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το ανατολίτικο παζάρι μετέθεσε τις αποφάσεις για το προσφυγικό σε νέα σύνοδο, έδωσε όμως την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοιχτά θέματά της με την ΕΕ», αναφέρει το Ποτάμι.

Κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι έπειτα από ένα χρόνο ανακάλυψε την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία και το ρόλο των διακινητών που «ηγεμονεύουν στο Αιγαίο».

«Ίσως τώρα αντελήφθη πως με τη στάση του διευκόλυνε τα σχέδια της Άγκυρας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά ώστε η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων αφού έγινε σαφές και χθες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως διπλωματικό όπλο. Ζήτησε το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος δίχως να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες σε
άλλους τομείς» σημειώνει.

Τονίζει πως χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν και χωρίς σχέδιο απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητες κάθε χώρας και με ουσιαστικά κριτήρια, η λύση δεν θα είναι κοινή ευρωπαϊκή, αλλά αποσπασματική και θνησιγενής.