Το Ποτάμι: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η ύφεση και το καθοδικό σπιράλ θα εντείνονται

Χωρίς μεταρρυθμίσεις η ύφεση και το καθοδικό σπιράλ θα εντείνονται, αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι, με αφορμή τη δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι μέσα από την έκθεση «αναδεικνύεται από άλλον ένα φορέα η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι εμμονές της».

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια 6μηνη πορεία που σύμφωνα με την ίδια την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού αποτέλεσε μια διαδικασία πολιτικής προσαρμογής που κόστισε στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ανέτρεψε τον ίδιο της τον εαυτό και όπως αναφέρει η έκθεση αναγνώρισε de facto ότι η Ευρωζώνη εγγυάται καλύτερο πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής πολιτικής από ότι η περιθωριοποίηση», αναφέρει η Σεβαστουπόλεως.

Παράλληλα καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «για να μπορεί σήμερα να επαίρεται ότι έπιασε τους στόχους στα δημόσια έσοδα επέβαλε μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις».

Όπως υπογραμμίζει το Ποτάμι, «παρότι τα ληξιπρόθεσμα του Ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν στα 464 εκ. ευρώ (από 84 εκ. ευρώ στο τέλος του 2014) και πάλι η Κυβέρνηση δεν έπιασε ούτε καν τους αναθεωρημένους στόχους, που η ίδια έθεσε με για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015».

«Οι προβληματισμοί του Γραφείου Προϋπολογισμού για τους πολιτικούς κινδύνους, για το ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και το γεγονός ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές φέρνουν την ελληνική οικονομία σε μειονεκτική θέση περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα το δύσβατο δρόμο στον οποίο οδηγεί την χώρα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει η Σεβαστουπόλεως.

«Τη διέξοδο υποδεικνύει η συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνοντας πως “χωρίς μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την υγιή επιχειρηματικότητα και δε συσκοτίζονται από αμφίσημες δηλώσεις και αντιφατικές πρακτικές, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε συσταλτικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εντείνουν την ύφεση εντείνοντας το καθοδικό σπιράλ”. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, “η πολιτική προσαρμογής θα αποτύχει αν η χώρα δεν επιστρέψει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης”. Δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθεί ξανά τη λάθος πορεία προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους “πελάτες της”, υπονομεύοντας έτσι κάθε αναπτυξιακή προοπτική», καταλήγει το Ποτάμι.