Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ

Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση γνωριμίας, έγινε σε καλό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για την χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό. Η κ. Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον είπε εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά του ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα- και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το προσφυγικό επισκίασε το Brexit που ήταν το βασικό αντικείμενο, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες.

Μετά την Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην Σύνοδο, τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στην δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Ικανοποίηση στη Συγγρού

Ικανοποίηση επικρατεί στη λεωφόρο Συγγρού από το αποτέλεσμα των διήμερων επαφών του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ομάδας των ευρωβολευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική και να προβάλει τις εθνικές θέσεις του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που σε αυτήν τη συγκυρία είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε κατ’ αρχήν ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό και δεν θα το ψηφίσει εάν έλθει ως έχει στην Βουλή. Στην κ. Μέρκελ, όπως και στους άλλους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως πχ στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει το επιχείρημα.

Γενικότερα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική προκατόχων του αρχηγών αντιπολίτευσης, και δεν θα υψώνει τους τόνους για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, δεν θα διστάσει να στηρίξει πολιτικές με τις οποίες συμφωνεί όπως στο προσφυγικό. Συνεργάτες του έλεγαν μετά το πέρας των συναντήσεών του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο αλλά όχι δεδομένο συνομιλητή, ενώ τους ικανοποίησε η δημόσια τοποθέτησή του ότι δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμό. Έλεγαν ακόμη ότι αυτή τη φορά, η χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν θετικό και οι συνομιλητές του έβλεπαν απέναντί τους έναν πολιτικό που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα όποτε κι αν γίνουν αυτές. Σημείωναν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση των εκλογών αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται, αφού είναι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσει. Επικαλούνται δε τις μετρήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά μία τόσο έντονη αλλαγή του δημοσκοπικού κλίματος στην Ελλάδα.