Το Vimeo δίνει μία πρόγευση της νέας υπηρεσίας του για την ενοικίαση ταινιών

Έξι φιλμ έχει «ανεβάσει» εδώ και λίγα 24ωρα η γνωστή ιστοσελίδα προβολής βίντεο Vimeo, με σκοπό να δώσει μία πρόγευση της υπηρεσίας ενοικίασης ταινιών που θα λανσάρει επίσημα από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Στα φιλμ περιλαμβάνονται τα «We Are Legion: The Story of Hacktivists», «Sons of the Cloud: The Last Colony», «Shut Up and Play The Hits», «Sunny», «Beauty is Embarrassing» και « Further», από τα οποία τα τρία τελευταία διατίθενται σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές τους κυμαίνονται κινούνται στα 4,99-9 δολάρια, και βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://vimeo.com/movies, όπου θα «στεγάζεται» η υπηρεσία του Vimeo από το 2013.

Εκεί, κάθε χρήστης μπορεί να νοικιάσει την ταινία που επιθυμεί, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό ώστε το φιλμ να «μεταφορτωθεί» αυτόματα στον λογαριασμό του. Στη συνέχεια, η ταινία θα είναι διαθέσιμη online για να την παρακολουθήσει στην οθόνη του υπολογιστή του ή από τις υπόλοιπες συσκευές που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή βίντεο από το Vimeo – όπως τα iPhone, iPad, τα tablet PC και τα smartphone Android, αλλά και οι «έξυπνες» τηλεοράσεις της Samsung, της Panasonic και της Philips.

Περισσότερο από ένα απλό ιντερνετικό βιντεοκλάμπ, η καινούρια υπηρεσία δημιουργήθηκε με σκοπό να φτάνουν στο κοινό ποιοτικές και ανεξάρτητες παραγωγές, για να στηριχθούν οικονομικά οι δημιουργοί τους. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι του Vimeo επιτρέπουν σε κάθε παραγωγό να επιλέξει εκείνος ελεύθερα τους όρους ενοικίασης της ταινίας του – από την τιμή και τη χρονική διάρκεια της ενοικίασης, μέχρι τις χώρες που θα είναι διαθέσιμη και το τυχόν έξτρα υλικό που θα τη συνοδεύει.

Η ενοικίαση ταινιών είχε προαναγγελθεί από τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας από την περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσαν το επικείμενο λανσάρισμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά και της λειτουργίας «Tip Jar». Ενεργοποιώντας αυτή τη λειτουργία, κάθε δημιουργός ενσωματώνει ένα κουμπί κάτω από το παράθυρο αναπαραγωγής του βίντεο, που επιτρέπει σε όσους χρήστες το επιθυμούν να δωρίσουν ένα ποσό.