Τράπεζα Πειραιώς: Δεν αποχωρούμε από τη Σερβία, ενισχύουμε την παρουσία μας

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποχωρεί από τη Σερβία, διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου στη Σερβία, Νεοκλής Νεοκλέους.

«Η Πειραιώς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Σερβία ούτε άλλες χώρες της περιοχής αντιθέτως θα ενισχύσει την παρουσία της και την επιχειρηματική δραστηριότητα», επισήμανε ο κ. Νεοκλέους.
Παράλληλα διέψευσε τις φήμες ότι η Πειραιώς ενδιαφέρεται για την αγορά κάποιας άλλης τράπεζας στη Σερβία. Ο κ. Νεοκλέους ανήγγειλε την ενίσχυση των δανειοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την έκδοση νέων τραπεζικών προϊόντων που θα προορίζονται για τους πολίτες όπως επίσης και τη διατήρηση του υψηλού όγκου δανειοδότησης της οικονομίας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει, πλέον, ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του τομέα των ακινήτων, αλλά θα δοθεί βαρύτητα στη δανειοδότηση του αγροτικού τομέα επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τράπεζα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης θα είναι πολύ προσεχτική κατά την έγκριση νέων δανείων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών σημείωσε ότι η Πειραιώς στη Σερβία έχει σε δάνεια 600 εκατ. ευρώ και αποθεματικά 272 εκατ. ευρώ, διαθέτει 42 υποκαταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 580 υπαλλήλους.

Η Πειραιώς έχει παρουσία επτά ετών στη Σερβία και μέχρι σήμερα επένδυσε 500 εκατ. ευρώ ανέφερε
ο κ. Νεοκλέους.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι 30%, ποσοστό που είναι κατά δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το απαιτούμενο ποσοστό ενώ το μερίδιο των προβληματικών δανείων προς το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 15% επισήμανε ο κ. Νεοκλέους. Συμπλήρωσε δε ότι στα προβληματικά δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την «εκκαθάρισή» τους οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες και ανέφερε ότι η Τράπεζα μόλις υπάρξει καθυστέρηση ενενήντα ημερών στην εξυπηρέτηση κάποιου δανείου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανεύρεση λύσης από κοινού με τον πελάτη.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη πελατών που καταγγέλλουν αύξηση των επιτοκίων των δανείων που είναι συνδεμένα με το ελβετικό φράγκο ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες στη Σερβία συμμορφώθηκαν με το νέο νόμο για την προστασία των χρηστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επανέφεραν τα επιτόκια στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, κάποιοι πελάτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προσπαθώντας να αναγκάσουν τις τράπεζες να τους επιστρέψουν τη διαφορά και για την περίοδο πριν την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου. Μεταξύ αυτών των τραπεζών που μηνύθηκαν είναι και η Πειραιώς ανέφερε ο κ. Νεοκλέους και εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα δικαιώσει τις τράπεζες διότι ενήργησαν καθ’ όλα νόμιμα.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πειραιώς στη Σερβία επισήμανε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα όπου πολλές τράπεζες έχασαν κεφάλαια εξαιτίας της παραγραφής μέρους του χρέους του δημοσίου αλλά αναμένεται πολύ σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση τους. Ο κ. Νεοκλέους υπενθύμισε επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε πρόσφατα το “υγιές τμήμα” της ΑΤΕ.