Τρία βήματα για λιγότερους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τρία βήματα για λιγότερους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Βάσει των δηλώσεων Τσακαλώτου, Τα Νέα σημειώνουν ότι τα τρία βήματα θα αφορούν τα εξής:

1. Το χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες προερχόμενο από τα στρώματα, τις θυρίδες κ.λπ. θα θεωρηθεί νέο χρήμα, όπως κι αυτό που έρχεται από τράπεζες εξωτερικού, και δεν θα υφίσταται περιορισμούς.

Ετσι, όποιος καταθέτει νέο χρήμα στις τράπεζες, ακόμη κι αν προέρχεται από το «σεντούκι» του, θα μπορεί και να το αποσύρει ή να το στέλνει στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς. Αυτό ισχύει ήδη για το χρήμα που εισάγεται από το εξωτερικό, αν και η ανάληψη περιορίζεται στο 10% του συνολικού ποσού. Ανάλογοι περιορισμοί ενδέχεται να τεθούν και στο νέο χρήμα εσωτερικού.

2. Θα δοθεί δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του δανείου του σε όποιον επιθυμεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμός στην πρόωρη εξόφληση, που μπορεί να γίνει μόνο για το 50% του υπολοίπου του δανείου, ενώ πλήρη εξόφληση μπορεί να κάνει μόνο όποιος φέρνει χρήματα από το εξωτερικό.

Επίσης, επιτρέπεται η πλήρης εξόφληση σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σκοπεύει να πουλήσει το ακίνητο, οπότε και πρέπει να προσκομίσει το συμβόλαιο σε διάστημα ενός μηνός από την αποπληρωμή του δανείου.

3. Θα διευκολυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις, καθώς θα αυξηθούν τα όρια εξαγωγής συναλλάγματος για αγορά πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών.