Τρεις άμεσες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες που θέτει για τη νέα κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπως προκύπτει από τοποθετήσεις του πρόεδρου του, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Η πρώτη είναι η έναρξη εφαρμογής του οδικού χάρτη τουριστικής ανάπτυξης 2012 που προβλέπει επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ κάθε έτος και τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Το νέο ρεκόρ των 26 εκατ. επισκεπτών που φαίνεται να επιτυγχάνει φέτος η χώρα μας θέτει επί τάπητος την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της χώρας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Ως εκ τούτου, οι νέες επενδύσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων, θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα. «Ζητούμενο η εφαρμογή του οδικού χάρτη τουριστικής ανάπτυξης 2021 που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ, με επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ ανά έτος και δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας» δηλώνει στο twitter ο κ. Ανδρεάδης.

Παράλληλα, μία δεύτερη προτεραιότητα είναι η φορολόγηση των κατοικιών που μισθώνονται παρανόμως σε τουρίστες. Το θέμα τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Όπως τονίσθηκε η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ αστικών και τουριστικών μισθώσεων έχει διογκώσει το φαινόμενο των παράνομων μισθώσεων, οι οποίες κοστίζουν στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στο Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η χώρα μπορεί να φορολογήσει στην πηγή π.χ. με 25% στην ηλεκτρονική κράτηση ώστε να υπάρξει έσοδο & φορολογική εξίσωση με τα νόμιμα προτείνει ο κ. Ανδρεάδης.

Μία τρίτη προτεραιότητα, η οποία έχει τεθεί στους αρμοδίους από την πλευρά του ΣΕΤΕ είναι να διατηρηθεί από τη νέα κυβέρνηση ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά που τα έπληξε το κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς, όπως είναι η Κως, η Λέσβος και η Χίος. Είναι ένα αντισταθμιστικό μέτρο προκειμένου τα συγκεκριμένα νησιά να παραμείνουν ανταγωνιστικά σαν προορισμοί διεθνώς.