Τρεις τροπολογίες για τον εκλόγικό νόμο προτείνει το Ποτάμι

Αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με αναλογικότερο σύστημα, δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, κατοχύρωση ψήφου στα 17 «και όχι στα 16 που προωθεί η κυβέρνηση», προτείνει με σχετικές τροπολογίες το Ποτάμι και καλεί τα κόμματα να πάρουν θέση.

Με την πρώτη τροπολογία για την «καθιέρωση αναλογικότερης πριμοδότησης στον πρωτεύσαντα εκλογικό σχηματισμό στις εθνικές εκλογές», το εκλογικό σύστημα γίνεται περισσότερο αναλογικό και αντιπροσωπευτικό, αφού αφενός εισάγεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λειτουργεί εκβιαστικά προς τους ψηφοφόρους και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας της ψήφου και αφετέρου εισάγεται η αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με ένα αναλογικότερο σύστημα, που συνίσταται στην παροχή ενός μη σταθερού και αμετάβλητου μπόνους στο κόμμα, που έρχεται πρώτο στις
εκλογές.

«Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτείται ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός, για να έχει προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ωθείται σε αναζήτηση συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση» σημειώνει.

Με τη δεύτερη τροπολογία για την «άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή», δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια. «Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας – κυρίως νέοι –έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα» αναφέρει το Ποτάμι.

Με την τρίτη τροπολογία, καταργείται η μέθοδος του πλασματικού υπολογισμού της «συμπλήρωσης» 17 ετών για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012, εξορθολογίζεται μία στρέβλωση και αποτυπώνεται νομοθετικά με ορθό τρόπο ότι δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους (17 + μία μέρα), σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, που ανοίγει το δρόμο για τη ψήφο στα 16.