Τριμερής Συντονιστική Επιτροπή θα ελέγχει το κυβερνητικό έργο

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, συζήτησε χθες ο Αντ. Σαμαράς με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στις κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση – διερεύνηση των προθέσεών τους για τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, αλλά και τις εν γένει κινήσεις και αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Κοινός τόπος των τριών πολιτικών ήταν η ανάγκη συγκρότησης και θεσμοθέτησης

μιας τριμερούς Συντονιστικής Επιτροπής που θα λειτουργεί κάτω από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα παρακολουθεί την αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου, αλλά θα επιλύει και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων των τριών κομμάτων.

Ανασχηματισμός
Το ζήτημα αυτό αποφασίστηκε να συζητηθεί εκ νέου, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής (22 και 23 Νοεμβρίου), ενώ σε αυτή αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα του ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί εκτάκτως και χωριστά με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών ως προς την αναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς οι πληροφορίες που υπήρχαν χθες στο Μαξίμου ήταν πως σήμερα το Eurogroup θα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή και των 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως έλεγαν τα 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στις 5 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε για πρώτη φορά να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη αναφορικά με τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να θέτουν το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με θεσμικού χαρακτήρα λύσεις ταυτόχρονα με τον ανασχηματισμό.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τις αποφάσεις που πήρε» και πως «τώρα είναι η ώρα των οριστικών και αξιόπιστων αποφάσεων εκ μέρους των θεσμικών μας εταίρων». Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη αντέχουν καθυστερήσεις και ασάφειες, πρόσθεσε επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι καθαρά ευρωπαϊκό». Εμείς, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος «έχουμε ανάγκη ως χώρα από μια νέα αφετηρία και αυτή, εκτιμώντας τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης και τη συγκυρία στην Ευρώπη, θεωρώ βέβαιο ότι θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρξει λύση και για την βιωσιμότητα του χρέους.

Λίγο αργότερα Φ. Κουβέλης τόνισε πως αυτή «είναι εβδομάδα δύσκολων διεκδικήσεων για την χώρα μας» και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει «σε πρώτη φάση τουλάχιστον η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», ενώ επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στη διελκυστίνδα Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ αναφορικά με την βιωσιμότητα του χρέους».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επισήμανε ταυτόχρονα ότι «συζητήσαμε και το θέμα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης», θέτοντας στον κ. Σαμαρά το ζήτημα της συγκρότησης Συντονιστικής Επιτροπής, που προαναφέρθηκε. Η προσπάθειά μας, τόνισε ο κ. Κουβέλης «είναι μετά την εκταμίευση να εφαρμοστεί άμεσα ένα βιώσιμο κοινωνικά και οικονομικά σχέδιο με άξονα την ανάπτυξη του τόπου».

Σε ερώτηση από δημοσιογράφους, για τη νέα απαίτηση της τρόικας να υπάρξουν 22.000 απολύσεις στο Δημόσιο, τόνισε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε θα δεχτεί η κυβέρνηση απολύσεις.

Του Δημήτρη Τσιούφου