Μέλος του Ισλαμικού Κράτους ο βομβιστής στην Κωνσταντινούπολη

Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 15 τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη στο παλιό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Τουλάχιστον εννέα από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη είναι Γερμανοί, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στην οποία της τόνισε ότι τα στοιχεία τα οποία θα συλλέξουν οι τουρκικές αρχές για την επίθεση θα κοινοποιηθούν και στις γερμανικές αρχές ασφαλείας.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την επίθεση – το πρωί – στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, ήταν αλλοδαπός και μέλος του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όλα τα θύματα της επίθεσης είναι αλλοδαποί πολίτες, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί, τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντάς της τα συλλυπητήριά του.
Η πλειονότητα των τραυματιών είναι επίσης Γερμανοί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα ανακαλύψει τις διασυνδέσεις του βομβιστή και θα τιμωρήσει τους υπευθύνους, συνεχίζοντας την πάλη της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο βομβιστής είχε εισέλθει πρόσφατα στην Τουρκία από τη Συρία, είχε τονίσει νωρίτερα ο Νούμαν Κορτουλμούς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο άνδρας δεν βρισκόταν στη λίστα με τα ύποπτα για τρομοκρατικές διασυνδέσεις άτομα, την οποία έχουν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη έχει φτάσει τους 10 και των τραυματιών στους 15. To γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε ότι «ερευνάται το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι».

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:20 στη μεγάλη πλατεία στην περιοχή Σουλτάναχμετ, κοντά σε εμβληματικά σημεία όπως το Μπλε Τζαμί, ο Ιππόδρομος και η Αγία Σοφία που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν γρήγορα πολλά ασθενοφόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, ενώ ισχυρή ήταν η κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονταν, εμφανίζονταν έξι άτομα να κείτονται στο έδαφος. H πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε για το κοινό.

Μεταξύ των τραυματίων βρίσκονται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες, όπως και ένας νοτιοκορεάτης και ένας περουβιανός.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ προχώρησε έκδοση οδηγίας προς όσους επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν μέρη που συγκεντρώνονται πλήθη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «καταδικάζει απερίφραστα την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη», εκφράζοντας «αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

Στις πρώτες του αναφορές, το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν υπήρχε μέχρι τότε καμία πληροφορία για έλληνες τουρίστες μεταξύ των θυμάτων.