Τρ. Αλεξιάδης: Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό είναι σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός είπε ότι τα κίνητρα για όσους δηλώσουν τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό θα αφορούν στην απαλλαγή τους από πρόστιμα και κάποιες προσαυξήσεις, πιθανόν και από ποινικές διώξεις. «Δεν θα συγχωρήσουμε τα πάντα, αλλά θα δώσουμε κίνητρα, ώστε να υπάρξει συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα δηλούμενα κεφάλαια θα φορολογούνται με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε, όταν δημιουργήθηκαν τα εισοδήματα.

«Εάν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε ένα έτος, αλλά είχε καταθέσει 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για συντελεστή φορολογίας 10-15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες εσόδων μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο. Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή έως σήμερα, ενώ σημείωσε ότι οι Αρχές ερευνούν σήμερα 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ (Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου). Αναφερόμενος στην πορεία των δημοσίων εσόδων φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και ενοικίων, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ έδωσε σήμερα η Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη της Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωσή του κ. Αλεξιάδη, ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό ότι «με μισές αλήθειες επιχείρησε να πει πολλά ψέματα».

Ο κ. Βεσυρόπουλος καταλόγισε συγκεκριμένα στον κ. Αλεξιάδη ότι «απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία, που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον τομέα των φορολογικών ελέγχων», ενώ «δεν ανέφερε αριθμό υποθέσεων στις οποίες ξεκίνησε ο έλεγχος το 2015».

Σημείωσε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός«δεν ενημέρωσε τους φορολογούμενους πόσα τελικά εισέπραξε από τη λίστα Λαγκάρντ στους 14 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και ότι «έκρυψε το γεγονός ότι τα ποσά που βεβαιώθηκαν το 2015 αποτελούν προϊόν δουλειάς των φοροελεγκτικών μηχανισμών τα δύο προηγούμενα χρόνια».

«Η αλήθεια είναι ότι το 2015, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αλεξιάδης, στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε τους λιγότερους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ», πρόσθεσε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις «για τις 36.000 εκκρεμείς υποθέσεις που ερευνούσε το ΣΔΟΕ και τις 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούσαν συγκεκριμένες υποθέσεις και οι οποίες είναι αδύνατον πλέον να ελεγχθούν μετά τη διάλυσή του».