Τσίπρας σε αγρότες: Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τη σύνθεση

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες που για ορισμένα θέματα είναι δύσκολο να γεφυρωθούν.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι εκφράζουν με έντιμο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους και πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, πρόσθεσε. Όπως είπε, η έγνοια μας πρέπει να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν τους ανθρώπους του μόχθου», σημείωσε, αλλά εξήγησε ότι πρέπει να διαχωριστεί η μεγάλη πλειοψηφία από μια μικρή μειοψηφία που τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αναζητούνται λύσεις «μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση». «Όμως», συνέχισε, «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την “πίτα” και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο».

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας έδωσε στον Πρωθυπουργό ένα μπουκάλι με τσίπουρο, σχολιάζοντας πως «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο». «Μετά “μαϊμού”…», πρόσθεσε και κατέληξε: «Όποτε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια».

Σε χαλαρό ύφος ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».