Τσίπρας στον Τσέχο πρωθυπουργό: Μη φιλική ενέργεια η αποστολή στρατού στα σύνορα

Η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σόμποτα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόμποτα είχε προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη αποστείλει αστυνομικούς στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αποστολή Τσέχων στρατιωτών.