Τσίπρας-Σόιμπλε στο Βερολίνο

 

«Κατ’ αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη», δήλωσε στη Deutsche Welle ο κ. Τσίπρας. Περίπου την ίδια πρόθεση εξέφρασε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ την Παρασκευή, αιτιολογόντας προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πάντως «επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο»  και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος, που επιβάλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ’ αρχάς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εκθέσει στον κ. Σόιμπλε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο την Ελλάδα όσο κι ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόκειται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης, ότι για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα, είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπός του.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του SDP, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στη γερμανική βουλή, ενώ θα είναι και ομιλητής σε εκδήλωση του Die Linke. Οι επαφές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθούν με τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με την κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke.

Αντιπαράθεση και για το ταξίδι

Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Deutsche Welle, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «οβιδιακές μεταμορφώσεις».

«Εκλιπαρεί για συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα, που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψής της;», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Κεδίκογλου αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα διαπραγματευτεί στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της χώρας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας, που εξαθλιώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς και αποδομεί την Ευρώπη», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.