Τσουνάμι φόρων τους επόμενους έξι μήνες – Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων

Το πρώτο σοκ για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς ήρθε όταν είδαν κουρεμένες τις αποδοχές τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου και εξαιτίας της αυξημένης παρακράτησης φόρου. Οι περικοπές είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο τσουνάμι φόρων που έρχεται τους επόμενους μήνες.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

Από αυτόν τον μήνα και μέχρι το τέλος του έτους κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει δυο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μέχρι το τέλος του έτους την είσπραξη φόρων ύψους 27 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» το Μάιο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουλίου έχει γίνει δυσκολότερη η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Ο Ιούλιος φέρνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου αφού η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου.

Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Τι θα πληρώσουμε τους επόμενους μήνες
Ιούλιος

1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

1η και 2η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύγουστος

3η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σεπτέμβριος

2η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

1η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

4η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οκτώβριος

2η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

5η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νοέμβριος

3η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

3η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

6η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δεκέμβριος

4η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

Τέλη κυκλοφορίας 2017

7η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών