Τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Enel

Την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα εξέφρασε μιλώντας στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel Φραντσέσκο Σταράτσε στο περιθώριο του συνεδρίου Αμπροσέτι, άποψη που συμμερίσθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

«Εάν κάνεις προβολή της Ελλάδας στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, θα βρεις ότι – αν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις – ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί, οι αναποτελεσματικότητες θα μειωθούν, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, η
εμπιστοσύνη θα έχει επανακτηθεί», δήλωσε ο Παντοάν στο CNBC το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε πως «έτσι, η Ελλάδα είναι σαν μία αναδυόμενη οικονομία στην ανοδική της φάση».

Μία ένδειξη ότι οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει είναι η μείωση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 9% περίπου από 19% τον Ιούλιο, όταν ήταν πολύ μεγάλες οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους και μία ενδεχόμενη γρήγορη έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC.

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, για την Ελλάδα δεν έχουν παρέλθει, ιδιαίτερα εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, δήλωσαν αναλυτές.

«Ο κίνδυνος είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε θα έχουμε κατακερματισμό και την πιθανότητα μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης φέτος», δήλωσε η Τίνα Φόρνταμ, επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citi.

«Υπάρχουν σίγουρα συνταξιοδοτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν και, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της αποφυγής μίας εξόδου της από την Ευρωζώνη, εάν δεν εφαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζονται, ίσως σε τρία ή τέσσερα χρόνια από τώρα θα μπορούσαμε να είμαστε πίσω εκεί που ήμασταν πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Ράντι Φρέντερικ της εταιρείας Charles Schwab.