Τhird Point: Πόνταρε σε Ελλάδα, κέρδισε μισό δισ.

Ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος, στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, πετυχαίνοντας τη θετική εξαίρεση στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία.

Η Third Point, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Dan Loeb, δημοπράτησε την πλειοψηφία της θέσης 1 δισ. δολ. σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την οποία είχε «χτίσει» λίγους μήνες μόλις πριν, στο πλαίσιο της καθοριστικής συμφωνίας επαναγοράς που έκανε η Αθήνα, σύμφωνα με πρόσωπα που πρόσκεινται στην επιχείρηση.

Με το ουρανοκατέβατο αυτό κέρδος, η νεοϋρκέζικη επιχείρηση αναδεικνύεται σε έναν από τους λίγους διαχειριστές hedge funds που έβγαλαν κέρδος από την κρίση στην ευρωζώνη. Ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s αναβάθμισε χθες αρκετές βαθμίδες την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, εξηγώντας ότι έκανε την κίνηση «λόγω της δυναμικής αποφασιστικότητας» της ευρωζώνης να κρατήσει τη χώρα εντός του ενιαίου νομισματικού χώρου.

Ο κ. Loeb είναι ένας από τους πολύ λίγους τιτάνες των hedge funds που έβγαλαν μεγάλες αποδόσεις φέτος. Η βιομηχανία των hedge funds αξίας 2 τρισ. δολαρίων -που έχει γίνει διάσημη χάρη σε επενδυτές όπως ο George Soros, ο οποίος στοιχημάτισε εναντίον της βρετανικής στερλίνας και έσπασε την Bank of England τη Μαύρη Τετάρτη του 1992- αγωνίζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μετά από δύο χρόνια υποτονικές αποδόσεις.