Υποβάθμισε η Κίνα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη την περασμένη χρονιά

Στο 7,3% από 7,4% υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη την περασμένη χρονιά η Κίνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη Νο2 μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ΑΕΠ του 2014 διαμορφώθηκε στα 63,614 τρισ. γιουάν (περίπου 10 τρισ. δολ.), μειωμένο κατά 32,4 δισ. γιουάν σε σχέση με την αρχική εκτίμηση που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο φέτος.

Η κινεζική υπηρεσία ανέφερε, μάλιστα, πως ενδέχεται να υπάρξει νέα αναθεώρηση κατά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων τον Ιανουάριο του 2016.

Η αναθεώρηση αυτή αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,1% της συνολικής κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η «μάχη» που έδωσε το Πεκίνο πέρυσι προκειμένου να «πιάσει» τους επίσημους στόχους για την ανάπτυξη ήταν τελικά πιο δύσκολες απ’ ό,τι πιστευόταν. Ο στόχος για το ποσοστό ανάπτυξης του 2014 ήταν περίπου 7,5%.

Για φέτος, η Κίνα έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη περίπου 7%, που συνιστά τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα τελευταία 25 χρόνια.