ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Κλείδωσε το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, στη βάση των προτάσεων του υπουργού Ενέργειας.

Στη συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο επίκεντρο βρέθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας είχαν ήδη επαφές με την εταιρεία Edison για το ποσοστό που θα περάσει σε ιδιώτες, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και από Ισραήλ, Ρωσία και Αμερική.

Αλλες ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Ενέργειας δεν συζητήθηκαν στη συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προηγήθηκε συνάντηση των τριών θεσμών και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.