Για υποκρισία και ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης στο θέμα του ασφαλιστικού, κάνει λόγο η Όλγ. Γεροβασίλη

Υποκρισία και ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης που δεν έχει προηγούμενο, «απέναντι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων», διαπιστώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της, «μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί «με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.» και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος «πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο».

Όπως αναφέρει, ενδεικτικά με την πρόταση της κυβέρνησης:

-Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις

-Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ

-Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους

-Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες

-Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και «δίνει για πρώτη φορά προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συνταξιούχων με την εισαγωγή της ρήτρας ανάπτυξης στην κύρια σύνταξη».

Εξηγεί επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον. «Βρίσκόμαστε δηλαδή στον αντίποδα όσων έκαναν επί πέντε χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα της λογικής των οριζόντιων περικοπών που μείωναν το εισόδημα των συνταξιούχων και δεν έδιναν απολύτως καμία προοπτική», καταλήγει η κ. Γεροβασίλη.