Υπό κατάληψη η διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί η διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οδό Πλαστήρα, από εκπαιδευτές οδήγησης οι οποίοι διαμαρτύρονται, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης που πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Οι εκπαιδευτές οδήγησης διαμαρτύρονται για τη διακοπή των εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εξεταστών, που με τη σειρά τους διαμαρτύρονται για την περικοπή της αποζημίωσης που έπαιρναν για την πρακτική εξέταση των υποψηφίων.

Οι εκπαιδευτές βρίσκονται από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο της υπηρεσίας αποκλείοντας την είσοδο και αναρτώντας πανό με σύνθημα «Εξετάσεις εδώ και τώρα».

Από την πλευρά του, το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της περιφέρειας Κρήτης με μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρεται στη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου τονίζοντας τα εξής:

«Για τη συμμετοχή τους στο έργο των εξετάσεων, οι εξεταστές μέχρι πρόσφατα αποζημιώνονταν με το ποσό των 40 ευρώ (μικτά) ανά ημέρα εξέτασης, χωρίς ωστόσο η μηνιαία αποζημίωση να υπερβαίνει το ποσό των 240 ευρώ, ακόμη κι αν οι συμμετοχές ήταν περισσότερες από έξι ανά μήνα, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Δεδομένου ότι, σε κάθε ημέρα εξετάσεων κάθε εξεταστής συμμετείχε κατά μέσο όρο σε 4-6 εξετάσεις υποψηφίων οδηγών και κάθε υποψήφιος οδηγός για κάθε πρακτική ή θεωρητική δοκιμασία υποχρεούται στην έκδοση παραβόλου 10 ευρώ, είναι προφανές ότι η υφιστάμενη διαδικασία δεν είχε δημοσιονομικό κόστος ούτε και βάρυνε τη λειτουργία του Δημοσίου αφού γινόταν εκτός ωραρίου εργασίας».

Ακόμη αναφέρει ότι από 1/1/2016, ημερομηνία ισχύος του Ν. 4354/2015, καταργήθηκε κάθε διάταξη και ΥΑ που προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής για τη διενέργεια εξετάσεων εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα οι εξεταστές να απέχουν από τη διενέργεια των εξετάσεων, μέχρι να ρυθμιστεί το ειδικό καθεστώς που θα διέπει τη συμμετοχή τους σε αυτές.

«Το υπουργείο ωστόσο μέχρι σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία του νόμου 4354/2015 (άρθρο 21 παρ.1) που να ρυθμίζει το θέμα της αποζημίωσης (και όχι επιδόματος όπως έχει εσφαλμένα χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ), παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις».

Τέλος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων διαμαρτύρεται για το ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, κάποιες περιφέρειες επιχειρούν να τα επιλύσουν εκδίδοντας αποφάσεις σύστασης επιτροπών εξετάσεων με τη δικαιολογία του επείγοντος και εντός ωραρίου εργασίας.